Nicolas Dings

Woon/Zorgcomplex

Nicolas Dings , 3 objecten in brons , beschilderd in de Anbarg te Etten-Leur , woon/zorg complex

Het kunstwerk voor zorgcentrum Het Anbarg in Etten Leur bestaat uit een speels ensemble van bronzen objecten en figuren die met elkaar een verhaal vertellen over het leven van alledag. We zien twee  staande figuren waarvan de ene een huisje draagt als symbool voor de verandering van huisvesting voor de mensen die hier komen wonen. De figuren bevinden zich in het gezelschap van een hond en een aantal objecten: een puntmuts, een vrucht, een huisje en een bal. Zij dragen  allemaal de kleuren die zijn terug te vinden in de vloer om zodoende een verbinding te maken met de architectuur van het gebouw.

De liggende hond, die staat voor warmte en trouw, verbindt de beide figuren waaraan hij goed gezelschap kan bieden. De ene figuur staat  op een bronzen bal die oorspronkelijk gemaakt is van draadjeswol: een wereldbol van aan elkaar geknoopte eindjes zoals de meeste bewoners van dit pand het tijdens hun werkzame leven hebben beleefd. De ander draagt een puntmuts en benadrukt daarmee de vrolijke kant van het bestaan. Het geheel laat een levenscyclus zien met symbolen die voor iedereen toegankelijk en leesbaar zijn en waaraan ieder tegelijkertijd zijn eigen associaties kan verbinden.

Het kunstwerk wordt gemaakt van gekleurd brons, is onderhoudsvrij en vandaalbestendig en kan zonder extra voorzieningen op de vloer geplaatst worden. Een kunstwerk als dit zal altijd vragen en associaties oproepen: het zou wellicht een goed idee zijn om de bewoners t.z.t. het kunstwerk een naam te laten geven. 

Nicolas Dings
mei 2006